søndag 17. mars 2013

Ovnsbakte "Donuts" med sitronglasur

Disse er et sunnere alternativ til frityrstekte Donuts (men sunne i seg selv er de ikke). Siden de ikke frityrstekes, så får man ikke helt den riktige Donuts-smaken. Disse smaker som søt gjærdeig, men er frisk og god i smak med sitronglasur på. I anledning at vi nærmer oss påske, har jeg hatt litt gul farge i glasuren - pynter opp på kaffebordet i påsken :) Strø gjerne litt kakestrøssel på for ekstra farge og pynt.
Denne oppskriften gir ca 12 stk - avhengig av størrelse.


Til deigen trenger du:

25 g gjær
1,75 dl melk
75 g sukker
2 egg, lett pisket
75 g smør/margarin, romtemperert
ca 400 g hvetemel

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren i en bolle
  2. Varm melken til den er fingervarm, 37-38 grader Celsius
  3. Rør ut gjæren i litt av melken og i 1 ts sukker.
  4. Tilsett resten av melken og sukkeret
  5. Ha i halvparten av melet, eggene og smøret. Elt deigen (jeg bruker alltid eltekrok og kjøkkenmaskin når jeg blander gjærdeig) til alt har blandet seg sammen og blitt rørt ut slik at du ikke har noen klumper med smør/margarin i deigen.
  6. Tilsett resten av deigen og elt godt. Deigen skal være litt klissete.
  7. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i ca 1. time. til deigen har blitt dobbelt så stor.
  8. Ta den ferdighevede deigen ut på bordet og kna den lett sammen.
  9. Kjevle ut en leiv som er ca 1 cm tykk. Trykk ut smulteringer ved hjelp av en egen utstikker eller bruk glass og eventuelt en bruskork eller lignende til hullet i midten
  10. Legg de på et bakepapirkledd bakeplate med god avstand mellom hver
  11. La de etterheve i ca 30 minutter
  12. Stekes 10-15 minutter midt i ovnen på 175 grader celsius.
  13. Avkjøles på rist.
  14. Smaker best nystekte :)
Til heving - hullet i midten kan lages enda større da det hever seg nesten
helt sammen, slik du ser på bildet under.
Nystekte - ligger til avkjøling

Til sitronglasuren trenger du:

Melis
Litt sitronsaft
Litt vann
Litt gul pastafarge
Eventuelt litt kakestrøssel

Slik gjør du:

  1. Hell en passe mengde melis i en bolle
  2. Tilsett 1 ts sitronsaft (slik vi bruker til te)
  3. Ha i vann til du får en passe krem.
  4. Tilsett tilslutt i litt gul pastafarge og bland godt.
  5. Smør glasuren over smultringene, og strø eventuelt litt kakestrøssel over til pynt.
Deilig sitronkrem som gir smultringene en frisk og søt smak



4 kommentarer:

  1. Anonym24/3/13

    nybegynner står over bakeverket og ser at det mangler informasjon om hvor mye mel det skal i diegen? kan dere venligst legge ut fasit :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager - en liten glipp. Takk for at du sier i fra :)

      Slett
  2. Anonym10/2/16

    må bare spørre, er det tørr gjær eller fersk gjær? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kan bruke både tørr og fersk gjør. Men jeg synes alltid resultatet blir bedre med fersk gjær :)

      Slett