Søt gjærdeig med blåbær og litt sitron er perfekt til kaffen eller som en søt godbit når du har lyst på noe ekstra spesielt. Den friske smaken av sitron sammen med de saftige blåbærene gir en deilig kontrast til den myke og luftige gjærdeigen. For ekstra sødme og syrlighet kan du dekke den med en kremostglasur med sitron.
Denne oppskriften passer til en panne på 23 cm x 23 cm og gir 9 blåbærsnurrer.
(Se tips for andre alternativer)
GJÆRDEIG
Du
trenger:
Jevning:
25 g hvetemel
125 g melk
Slik gjør du:
- Lag først
jevning av mel og melk. Ha melk og mel i en kjele sett på middels varme
til blandingen begynner å bli tykk. Røre hele tiden underveis og pass på,
det må ikke koke. Jevningen begynner å tykne ved ca 65 grader. Avkjøl
Deig:
25 g fersk gjær
175 g melk
75 g sukker
1 egg
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
60 g smør,
romtemperert
425 g hvetemel
Slik gjør
du:
- Varm melken
til den er fingervarm, ca 37 grader.
- Smuldre
gjæren i en bakebolle. Hell melken over og rør
til gjæren er oppløst
- Tilsett
sukker, egg og den avkjølte jevningen. Rør godt sammen.
- Bland salt og kardemomme med 3/4 av melet og tilsett deigen
og la det elte til det er godt blandet
- Ha det
resterende melet i litt og litt, pass på at du ikke får for mye mel slik
at deigen blir for tørr.
- Ha til slutt
i biter av det romtempererte smøret og elt inn i deigen
- La deigen
stå å elte i en kjøkkenmaskin i ca 15 - 20 min på lav hastighet
- Dekk bollen
med plast og la den stå å heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca 1
- 1,5 time.
FYLL
Mens deigen hever, kan
du lage blåbærfyllet.
Du trenger:
200 g fryste blåbær
50 g sukker
1 ss maisenna
1 ss vann
zest fra 1/2 sitron
1 ts sitronjuice
Slik gjør
du:
- Ha blåbærene
i en liten kjele.
- Rør ut maisenna med vann.
- Tilsett
sukker, sitronzest, sitronjuice og maisenna.
- Kok opp
under omrøring med en slikkepott.
- La den
småkoke i ca 5 minutter under omrøring til massen blir geleaktig. Det er
viktig at den er litt tykk/geleaktig, så ikke fyllet bare renner ut av deigen når du
skal bake den ut og steke.
- Avkjøl
fyllet.
Utbaking
av deig:
- Ha bakepapir
i bunnen av en bakeform
- Ha deigen
over på kjøkkenbenken. Ikke kna deigen for mye, da blir den vanskelig å
kjevle ut. (Kan fort krympe og trekke seg tilbake når du kjevler ut) Ha litt mel under
deigen når du kjevler ut, slik at den ikke setter seg fast.
- Kjevle ut
deigen til en rektangulær firkant som er ca. 40 cm x 25 cm.
- Smør
blåbærfyllet over deigen.
- Rull deigen
sammen fra den korte siden.
- Del deigen i
9 like store deler med en skarp kniv, slik at du ikke presser deigen flat.
- Plasser de i
formen 3 x 3 med snittflaten opp.
- Dekk formen med plastfolie og sett til etterheving på et lunt sted i ca 30 - 45 minutter.
![]() |
Kjevle ut deigen til en rektangulær firkant, ca 40 cm x 25 cm |
![]() |
Smør utover blåbærfyllet |
![]() |
Rull sammen fra kortsiden |
![]() |
Del i 9 like tykke biter med en skarp kniv, legg de i bakeformen med snittflaten opp. Se under tips for andre alternativer |
![]() |
Når de er ferdig etterhevet, steker du de midt i ovnen i 20 - 25 minutter |
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Stekes midt i ovnen i ca. 20 - 25 minutter til bollene har blitt gylne.
- For å sjekke om de er ferdigsteke banker du på bunnen av baksten. Avgir baksten en hul lyd når du banker, er den ferdigstekt.
- Avkjøl på rist
![]() |
De har fått en gyllen farge og er nå ferdigstekt |
![]() |
Avkjøles på rist mens man gjør klar eventuelt glasuren. Se tips for alternativer |
KREMOSTGLASUR (Valgfritt)
Mens blåbærsnurrene
steker og avkjøles, kan du lage kremostglasuren. (Se tips for andre alternativer)
Du trenger:
30 g smør, romtemperert
65 g melis
75 g Philadelphia kremost naturell
zest fra 1/2 sitron
ca. 1 - 2 ts sitronjuice,
smak til
Slik gjør
du:
- Pisk smør og melis lyst og luftig
- Tilsett alle philadelphia og sitronzest og rør sammen. Ikke overpisk, skal kun blandes med smør/melisblandingen
- Smak til med litt sitronjuice
- Smør
glasuren over de avkjølte blåbærsnurrene.
TIPS:
- Har du ikke samme bakeform, men en rektangulær form, kan du dele opp antall snurrer til 8, 10 eller 12 og legge de 4 x 2, 5 x 2 eller 3 x 4 i bakeformen, alt etter størrelsen du har på formen. Husk at hvis snurrene blir tynnere/tykkere kan steketiden endre seg litt.
- Snurrene kan stekes hver for seg som vanlige snurrer også, og ikke satt sammen til en kake. Vil du har flere kan du doble ingrediensen i oppskriften, men la gjærmengden være den samme.
- Hvis du skal lage blåbærsnurrene på forhånd og fryse, anbefales
det å fryse de uten kremostglasuren. Lettere å tine de i f.eks. en dampovn
eller lignende uten glasur på.
- Kremostglasuren kan lages på forhånd, da den er holdbar i
kjøleskapet i en tett plastboks i ca en uke.
- Ikke bruk lightprodukter i kremosten, det kan endre konsistensen.
- Kremostglasuren kan byttes ut med vanlig melisglasur med litt sitron. Eller vil du ha det helt enkelt kan du også bare drysse litt melis over ved hjelp av en liten sil.
- Husk at når du river sitronskall (zest) at du ikke river med det
hvite i skallet, kun det gule. Vask sitronene godt før bruk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar