torsdag 27. juni 2024

Blåbærsnurrer med kremostglasur

 Søt gjærdeig med blåbær og litt sitron er perfekt til kaffen eller som en søt godbit når du har lyst på noe ekstra spesielt. Den friske smaken av sitron sammen med de saftige blåbærene gir en deilig kontrast til den myke og luftige gjærdeigen. For ekstra sødme og syrlighet kan du dekke den med en kremostglasur med sitron.




Denne oppskriften passer til en panne på 23 cm x 23 cm og gir 9 blåbærsnurrer.   

(Se tips for andre alternativer)

 

GJÆRDEIG

Du trenger:

 

Jevning: 

25 g hvetemel

125 g melk 

 

Slik gjør du:

  • Lag først jevning av mel og melk. Ha melk og mel i en kjele sett på middels varme til blandingen begynner å bli tykk. Røre hele tiden underveis og pass på, det må ikke koke. Jevningen begynner å tykne ved ca 65 grader. Avkjøl

 

Deig:

25 g fersk gjær

175 g melk

75 g sukker

1 egg

1 ts kardemomme

1/4 ts salt

60 g smør, romtemperert

425 g hvetemel

 

Slik gjør du:

  • Varm melken til den er fingervarm, ca 37 grader.
  • Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell melken over og rør til gjæren er oppløst
  • Tilsett sukker, egg og den avkjølte jevningen. Rør godt sammen.
  • Bland salt og kardemomme med 3/4 av melet og tilsett deigen og la det elte til det er godt blandet
  • Ha det resterende melet i litt og litt, pass på at du ikke får for mye mel slik at deigen blir for tørr.
  • Ha til slutt i biter av det romtempererte smøret og elt inn i deigen
  • La deigen stå å elte i en kjøkkenmaskin i ca 15 - 20 min på lav hastighet
  • Dekk bollen med plast og la den stå å heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca 1 - 1,5 time.

 

FYLL

Mens deigen hever, kan du lage blåbærfyllet.

 

Du trenger:

200 g fryste blåbær

50 g sukker

1 ss maisenna

1 ss vann

zest fra 1/2 sitron

1 ts sitronjuice

 

Slik gjør du:

  • Ha blåbærene i en liten kjele.
  • Rør ut maisenna med vann.
  • Tilsett sukker, sitronzest, sitronjuice og maisenna.
  • Kok opp under omrøring med en slikkepott.
  • La den småkoke i ca 5 minutter under omrøring til massen blir geleaktig. Det er viktig at den er litt tykk/geleaktig, så ikke fyllet bare renner ut av deigen når du skal bake den ut og steke. 
  • Avkjøl fyllet.

 

Utbaking av deig:

  • Ha bakepapir i bunnen av en bakeform
  • Ha deigen over på kjøkkenbenken. Ikke kna deigen for mye, da blir den vanskelig å kjevle ut. (Kan fort krympe og trekke seg tilbake når du kjevler ut) Ha litt mel under deigen når du kjevler ut, slik at den ikke setter seg fast.
  • Kjevle ut deigen til en rektangulær firkant som er ca. 40 cm x 25 cm.
  • Smør blåbærfyllet over deigen.
  • Rull deigen sammen fra den korte siden.
  • Del deigen i 9 like store deler med en skarp kniv, slik at du ikke presser deigen flat.
  • Plasser de i formen 3 x 3 med snittflaten opp. 
  • Dekk formen med plastfolie og sett til etterheving på et lunt sted i ca 30 - 45 minutter.


Kjevle ut deigen til en rektangulær firkant, ca 40 cm x 25 cm

Smør utover blåbærfyllet

Rull sammen fra kortsiden

Del i 9 like tykke biter med en skarp kniv, legg de i bakeformen med snittflaten opp. Se under tips for andre alternativer

Når de er ferdig etterhevet, steker du de midt i ovnen i 20 - 25 minutter
Steking:

  • Forvarm ovnen til 175 grader.
  • Stekes midt i ovnen i ca. 20 - 25 minutter til bollene har blitt gylne.
  • For å sjekke om de er ferdigsteke banker du på bunnen av baksten. Avgir  baksten en hul lyd når du banker, er den ferdigstekt.
  • Avkjøl på rist

 


De har fått en gyllen farge og er nå ferdigstekt

Avkjøles på rist mens man gjør klar eventuelt glasuren. Se tips for alternativer


KREMOSTGLASUR (Valgfritt)

Mens blåbærsnurrene steker og avkjøles, kan du lage kremostglasuren. (Se tips for andre alternativer)

 

Du trenger:

30 g smør, romtemperert

65 g melis

75 g Philadelphia kremost naturell 

zest fra 1/2 sitron

ca. 1 - 2 ts sitronjuice, smak til

 

Slik gjør du:

  • Pisk smør og melis lyst og luftig
  • Tilsett alle philadelphia og sitronzest og rør sammen. Ikke overpisk, skal kun blandes med smør/melisblandingen
  • Smak til med litt sitronjuice
  • Smør glasuren over de avkjølte blåbærsnurrene.

 


TIPS:

  • Har du ikke samme bakeform, men en rektangulær form, kan du dele opp antall snurrer til 8, 10 eller 12 og legge de 4 x 2, 5 x 2 eller 3 x 4 i bakeformen, alt etter størrelsen du har på formen. Husk at hvis snurrene blir tynnere/tykkere kan steketiden endre seg litt.
  • Snurrene kan stekes hver for seg som vanlige snurrer også, og ikke satt sammen til en kake. Vil du har flere kan du doble ingrediensen i oppskriften, men la gjærmengden være den samme.
  • Hvis du skal lage blåbærsnurrene på forhånd og fryse, anbefales det å fryse de uten kremostglasuren. Lettere å tine de i f.eks. en dampovn eller lignende uten glasur på.
  • Kremostglasuren kan lages på forhånd, da den er holdbar i kjøleskapet i en tett plastboks i ca en uke.
  • Ikke bruk lightprodukter i kremosten, det kan endre konsistensen.
  • Kremostglasuren kan byttes ut med vanlig melisglasur med litt sitron. Eller vil du ha det helt enkelt kan du også bare drysse litt melis over ved hjelp av en liten sil.
  • Husk at når du river sitronskall (zest) at du ikke river med det hvite i skallet, kun det gule. Vask sitronene godt før bruk.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar